Kámen měsíce července – rubín

Rubín, s jeho ohnivými odstíny, by snad ani nemohl být kamenem jiného měsíce než sluncem rozpáleného července. Svou hypnotickou krásou si podmanil lidstvo už v dobách starověku, a je to právě jeho intenzivní červená barva, pro kterou je i dnes stále tak žádaný. Skrývá v sobě ale mnohem víc. Věděli jste například, že patří do tzv. velké trojky? Jak je možné, že je drahokamem milenců i válečníků? To a mnohé další najdete v našem článku.


Rubíny patří k nejstarším známým drahokamům na světě. Jejich historie sahá až do starověké Barmy (současný Myanmar), kde se těžily už před více než 2 000 lety. V Indii je nazývali „ratnaraj“, což znamená „král drahokamů“ a spolu se safírem a smaragdem dnes patří do tzv. velké trojky nejvzácnějších drahých kamenů. Tyto tři drahokamy jsou nejcennější a nejvyhledávanější na světě díky své vzácnosti, kráse a odolnosti. Každý z nich má svou unikátní historii a symboliku, což je činí oblíbenými nejen u klenotníků, ale také neodolatelnými pro milovníky šperků a sběratele.

Vlastnosti rubínu

Rubíny patří do minerální skupiny korundů a jsou lehce identifikovatelné podle tvrdosti, která je jen o stupeň nižší než u diamantu – 9 na Mohsově stupnici tvrdosti. Díky tomu je rubín mimořádně odolný proti poškrábání a vhodný pro každodenní nošení. Jeho barva může variovat od světle růžové až po tmavě červenou, přičemž nejdražší jsou rubíny s intenzivní, pronikavou, až krvavě červenou barvou, které se říká pigeon blood, česky holubí krev.

Rubíny se také často vyznačují inkluzemi, které jsou způsobeny přítomností titanu, chromu, železa nebo vanadu. Inkluze mohou vytvářet efekty, jako je tzv. „hedvábí“. Nejen, že přidávají drahokamu zajímavý hedvábný lesk, ale také potvrzují autenticitu pravého, přírodního rubínu. Ten také může měnit barvu pod různým osvětlením, což mu přidává na jeho jedinečnosti. Nejznámější naleziště rubínů se nachází v Myanmaru, Thajsku, Srí Lance a Tanzanii.

Historie a symbolika

Rubín je opředen tajemstvím a legendami. Pro svou barvu připomínající krev byl odpradávna spojován nejen s vášnivými city, ale také silou a odvahou. Nosili ho milenci a válečníci si jím dokonce zdobili zbroj. Věřilo se, že chrání před zlem, dodává sílu a rozdmýchává plamen lásky. Ve starověkém Egyptě se rubín vkládal do pohřebních šperků, aby chránil duše zesnulých a bezpečně je dovedl k posmrtnému životu.

V hinduistické kultuře byly rubíny spojovány s kořenovou čakrou a měly posilovat energii. Indičtí vládci je nosili pro jejich moc poskytovat ochranu a božskou přízeň. V Číně pak symbolizovaly štěstí a harmonii v rodinných vztazích.

Středověká Evropa jim přisuzovala moc odvrátit nebezpečí a nemoci, měly například léčit krevní onemocnění a zlepšovat cirkulaci krve. Po staletí byly součástí královských klenotů a korunovačních klenotů mnoha evropských monarchií.

Rubín jako dárek

I v moderní době jsou rubíny stále symbolem lásky a oddanosti. Oblíbené jsou v zásnubních prstenech či špercích k oslavě významných životních událostí. Tradičně se dávají ke 40. výročí svatby, které se říká rubínová.

Hodí se jako dárek pro zralou ženu, která ocení jejich klasickou eleganci, tak i pro ženu mladší, s oblibou v trendy a stylových doplňcích.

Nošení a péče

Díky vysoké tvrdosti jsou klenoty s rubíny hodně odolné, ale přesto je třeba je chránit před prudkými nárazy, mechanickým poškozením či chemikáliemi. Při čištění rubínových šperků je nejlepší používat jemný mýdlový roztok a měkký hadřík kartáček. Pravidelně by měly projít profesionálním čištěním u klenotníka.

Nejslavnější šperky s rubíny

Mezi nejslavnější šperky s rubíny patří Burmese Ruby Tiara britské královny Alžběty II., která obsahuje 96 rubínů. Britskou královskou korunu zdobí slavný Black Prince's Ruby, jehož historie sahá až do 14. století.

  • Dalším ikonickým klenotem je Mogok Ruby Necklace od firmy Cartier, který obsahuje rubín Mogok Sun z jednoho z nejslavnějších nalezišť rubínů v Myanmaru.
  • Graff Ruby o váze 8,62 karátů byl roku 2014 prodán v aukci Sotheby’s za rekordní cenu 8,6 milionů švýcarských franků.
  • Delong Star Ruby je známý svým fenomenálním asterismem. Tento hvězdový rubín vážící 100,32 karátů je nyní jedním z nejvýznamnějších exponátů v Americkém přírodovědném muzeu v New Yorku.
  • Dalším věhlasným hvězdovým rubínem je Rosser Reeves Star vážící 138,7 karátů.


Rubín je skutečným pokladem přírody, který oslní svou intenzivní krásou. Jeho jedinečné vlastnosti ho činí nezaměnitelným a nezapomenutelným. Je symbolem vášně, lásky, síly a odvahy. Klenoty s ním vyzařují unikátní kouzlo, které můžete objevit v naší kolekci rubínových šperků.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.