Kámen měsíce června – perla

Perly, s jejich jemným leskem a elegancí, obdivuje lidstvo už po dlouhá staletí. Víte, proč jsou i dnes tak jedinečné? Nebo že nemusí být jenom bílé? A které jsou vlastně ty nejvzácnější? Čtěte dál a odhalte tajemství perel skrývající se ve vodních hlubinách.


Perly jsou drahokamem vskutku unikátním. Jako jediné totiž vznikají uvnitř živého organismu a jsou vlastně důsledkem jeho obranné reakce. Když do lastury perlorodky vnikne cizí těleso (například zrnko písku či jiná nečistota), perlorodka se brání tím, že ho postupně obaluje vrstvami aragonitu a konchiolinu. Tento proces může trvat až několik let a právě během něj se perla rodí.

Šperky s perlami

Perly vytvořené člověkem jsou na první pohled téměř nerozeznatelné od těch přírodních

Přírodní vs. kultivované perly

Perly kultivované jsou výsledkem lidského zásahu, kdy se cizí těleso do lastury vloží uměle, záměrně. Přírodní perly vznikají tzv. spontánně. Jsou vzácné, což se odráží i v jejich ceně. Kultivace umožňuje kontrolovanou produkci perel a jejich dostupnost na trhu.

Fyzikální vlastnosti perel

Perly se vyznačují hedvábnou lesklostí, za niž vděčí už zmíněnému vrstvení aragonitu a konchiolinu. Na Mohsově stupnici dosahují tvrdosti 2,5 až 4, což znamená, že v porovnání s ostatními drahými kameny jsou poměrně měkké a vyžadují opatrnější zacházení.

Přívěsky s perlamiK perlovému přívěsku stačí vybrat řetízek a vznikne milý dárek

Vzácnost perel a jejich barvy

Barva perel se může pohybovat od bílé přes růžovou a zlatou až po černou. Závisí na druhu perlorodky a prostředí, ve kterém se vyvíjí. Například černé perly pocházejí z perlorodek žijících v Tichomoří, říká se jim tahitské perly a patří k těm nejvzácnějším. Pro svou kvalitu a krásu jsou také vysoce ceněné perly Akoya z Japonska a jižního Pacifiku.

Každá barva má svůj zvláštní význam:

  • Bílé perly symbolizují čistotu a nevinnost.
  • Růžové perly jsou spojené s láskou a soucitem.
  • Zlaté perly představují bohatství a prosperitu.
  • Černé perly dodávají tajemno a eleganci.

Perlové prsteny

Překvapte svou partnerku prstenem s perlou, symbolem čistoty a lásky

Historie perel

Nejstarší známé perly byly objevené v Perském zálivu. Archeologové je našli v oblasti dnešního Bahrajnu, v hrobkách z období kolem 3000 let př. n. l. To dokazuje, že perel si vážily už starověké civilizace a staly se součástí jejich kultury.

V Číně byly symbolem moudrosti a síly, Egypt je považoval za ikonu nesmrtelnosti, antický Řím pak za znak bohatství a vysokého společenského postavení. I v renesanční Evropě měly perly velkou hodnotu, často dokonce zdobily královské koruny a oděvy. Dodnes se perlami osazují nejrůznější typy šperků, včetně náušnic, prstenůnáhrdelníků či přívěsků.

Sada CoraliaNěžná sada Coralia potěší ženy s romantickou duší

Slavné perly

Perly byly a jsou oblíbené mezi šlechtickými rodinami a celebritami. Například perlový náhrdelník Jackie Kennedy je jedním z nejslavnějších šperků 20. století.

Mezi další slavné perly patří:

  • La Peregrina: Tato perla patřila španělské královské rodině a proslavila ji Elizabeth Taylor.
  • Hanojské perly: Nosila je samotná francouzská královna Marie Antoinetta a jsou známé svou úžasnou kvalitou a jasem.
  • Perly Hope: Sbírka sladkovodních čínských perel, které byly vlastnictvím rodiny Hope. Jsou známé svou výjimečnou kvalitou a velikostí. Staly se součástí několika významných šperkařských kolekcí a jsou považovány za jedny z nejcennějších perel na světě.

Perlové náhrdelníkyPerlový náhrdelník se hodí nejen do divadla. Můžete se jím zkrášlit i na romantickou večeři ve dvou nebo si ho vzít k oblíbené halence

Jak pečovat o perly

Aby perly zůstaly stále stejně krásné, je důležité je chránit před kosmetickými přípravky, parfémy a přílišným teplem. Po každém nošení je dobré perly jemně otřít měkkým hadříkem, uchovávat je odděleně od ostatních šperků a vyvarovat se odkládání na tvrdé povrchy, aby nedošlo k jejich poškrábání.


Perly jsou pokladem přírody a symbolem elegance. Hodí se pro jakoukoliv příležitost a sluší jak mladým dívkám, tak jejich babičkám. Šperky s perlami může žena nosit opravdu po celý život a budou se dědit z generace na generaci.

Můžete je věnovat jako dárek z lásky, k významnému životnímu jubileu i výročí. Perly jsou čím dál oblíbenější mezi nevěstami a stávají se tradičním svatebním klenotem.

Prohlédněte si naši kolekci perlových šperků a vyberte si ten svůj.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.