Kámen měsíce srpna – peridot

Srpnovým kamenem je peridot, který svými svěžími odstíny okouzlí každého. Jeho oslnivá zelená barva je výjimečná, zářivá a přináší radost i energii. Právě pro jeho specifickou barvu se mu někdy říká olivín. Egypťané ho nazývali „kámen slunce“ a věřili, že má schopnost chránit před nočními můrami. Pojďme ho společně poznat blíž.

Historie a původ

Peridot patří k nejstarším známým drahokamům a jeho historie sahá právě až do starověkého Egypta. Tyhle podmanivé drahokamy údajně nosila sama královna Kleopatra v domnění, že jde o smaragdy. Oblíbili si je i antičtí Řekové a Římané, kteří si ho cenili pro jeho krásu a údajné léčivé vlastnosti. Byl spojován s ochranou, sílou a prosperitou.

Ve středověku se nosil jako amulet pro ochranu před zlými duchy a sny. V moderní době je peridot vnímaný jako drahokam přinášející energii, růst a obnovu. Považuje se také za kámen přátelství a lásky.

Těžba peridotu probíhala na ostrově Zabargad (dříve St. John’s Island) v Rudém moři již kolem roku 1 500 před naším letopočtem. Až mnohem později byla objevena další naleziště. Dnes se těží i v Pákistánu, Číně, USA nebo exotickém Myanmaru.

Unikátní vlastnosti peridotu

Peridot se vyznačuje svou charakteristickou olivovou barvou, způsobenou přítomností železa. Pohybuje se v odstínech od žlutozelené po hnědozelenou a nejcennější je, když má intenzivní, čistě zelenou barvu.

Vzniká v nitru Země, hlouběji než většina ostatních drahých kamenů a na zemský povrch ho vynášejí sopečné erupce. Na Mohsově stupnici tvrdosti dosahuje hodnoty 6,5 až 7. To znamená, že je vhodný ke každodennímu nošení, jen je třeba dbát, aby nedošlo k jeho poškrábání.

Symbolika

V moderní esoterice je peridot často používán jako talisman pro ochranu a odstranění negativní energie. Pomáhá při hledání rovnováhy a harmonii v životě. Přináší mír, úlevu od stresu a pomáhá zlepšovat vztahy. Je spojený s obnovou a novými začátky, takže je ideálním kamenem pro ty, kteří procházejí životními změnami.

Peridoty jsou tradičním dárkem k 16. výročí svatby a pro ty, co slaví narozeniny v srpnu. Ze znamení zvěrokruhu se tento drahokam hodí pro Lvy, Panny a Ryby.

Nejslavnější peridoty světa

  • Klenoty Kateřiny Veliké: Dodnes jsou považovány za jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších šperků v historii. Carevnina láska k peridotům přispěla k popularizaci tohoto drahokamu v 18. století a dodala mu královský status. I později měla carská rodina ve své sbírce mnoho šperků s peridoty. Peridotové náhrdelníky, náušnice a brože bývaly součástí jejich oficiálních oděvů.
  • Tiára Isabelle Rakouské: Korunka arcivévodkyně Isabelle spatřila světlo světa v 19. století a je vykládaná velkými peridoty spolu s diamanty. Nyní je součástí sbírky historických klenotů v Lichtenštejnsku.
  • Náušnice Marie-Antoinetty: Francouzská královna Marie-Antoinetta měla v klenotnici několik vzácných šperků s peridoty, mezi nimi i pár nádherných náušnic.
  • Brož Alžběty II.: Anglická královna Alžběta II. si zamilovala peridotovou brož, kterou často nosila na oficiálních akcích.
  • Klenoty vévodkyně z Windsoru: Vévodkyně z Windsoru, známá svým vytříbeným vkusem, vlastnila nádhernou peridotovou sadu, která zahrnovala náhrdelník, náramek a náušnice.

V současné době nosí šperky s peridoty i celebrity, mimo jiné modelka Gigi Hadid nebo herečka Scarlett Johansson.


Objevte radost a životní energii peridotu v naší kolekci peridotových šperků. Každý kousek je pečlivě vybrán a zpracován, aby podtrhnul krásu tohoto nádherného kamene.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.